Terug
Gepubliceerd op 30/04/2024

Besluit  Gemeenteraad

ma 29/04/2024 - 20:00

Verkiezingen: retributie op het afleveren van kiezerslijsten.

Aanwezig: Kris Swinnen, Voorzitter van de raad
Jo Roggen, Burgemeester
Chris Jamar, Nadia Najem, Roland Strouven, Elke Allard, schepenen
Marcel Andries, Ingrid Claes, Bart Vlayen, Germain Vandezande, Kevin Huybrechts, Rita Soetaerts, Stijn Doms, Danny Ruysen, Tony Jacobs, Katrien Weckx, gemeenteraadsleden
Herman Stiers, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Natalie Chaltin, gemeenteraadslid

De gemeenteraad

Juridische basis
  1. Het decreet lokaal bestuur, inzonderheid art.40 § 3 en 286 § 1,1°.
  2. Het Algemeen Kieswetboek inzonderheid art. 17.
  3. Het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011, inzonderheid art. 20.
  4. De omzendbrief KB/ABB 2019/2 betreffende de gemeentefiscaliteit van 15 februari 2019.
Voorgaande
  1. De gemeenteraadsbeslissing van 23 augustus 2018 houdende 'Retributie op het afleveren van kiezerslijsten'.
  2. De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 18 mei 2010 houdende 'Retributie op de afgifte van kiezerslijsten'.
Probleemstelling

Volgens het LPKD:

Elke persoon kan de kiezerslijst gratis op digitale wijze ter beschikking krijgen, onder volgende voorwaarden:

  • de aanvraag moet schriftelijk ingediend zijn bij de burgemeester,
  • de aanvrager verbindt zich er schriftelijk toe een kandidatenlijst voor te dragen voor de verkiezing in de gemeente of in het provinciedistrict waarin de gemeente gelegen is.

De kiezerslijst wordt alleen nog op digitale wijze ter beschikking gesteld. Elke kandidaat die voorkomt op een voordracht, kan, op schriftelijk verzoek aan de burgemeester, de kiezerslijst tegen betaling van de kostprijs op digitale wijze ter beschikking krijgen. Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt, op het ogenblik van de afgifte van het verzoek, of de belanghebbende als kandidaat bij de verkiezing is voorgedragen.

De aanvragers mogen de gegevens op de kiezerslijst alleen voor verkiezingsdoeleinden gebruiken, en alleen in de periode die valt tussen de datum van terbeschikkingstelling van de lijst en de datum van de verkiezing, op straffe van de sancties die in artikel 238 van het LPKD zijn vastgesteld

Het college van burgemeester en schepenen mag geen kiezerslijsten ter beschikking stellen van andere personen dan de hierboven genoemde. De personen die toegang hebben gekregen tot de kiezerslijst, mogen de gegevens ervan op hun beurt niet doorgeven aan derden.

Als de aanvrager toch geen kandidatenlijst voordraagt en zich ook niet kandidaat stelt, kan hij geen gebruik maken van de kiezerslijst, ook niet voor verkiezingsdoeleinden, op straffe van de sancties die in artikel 238 van het LPKD zijn vastgesteld.

Als een kandidaat later van de kandidatenlijst wordt geschrapt, mag hij van de kiezerslijst geen gebruik meer maken, ook niet voor verkiezingsdoeleinden, op straffe van de sancties die in artikel 238 van het LPKD zijn vastgesteld.

De sancties in artikel 238 van het LPKD zijn: een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar en een geldboete van € 1.000,00 tot € 20.000,00, of met één van die straffen alleen.

Volgens het Algemeen Kieswetboek:

De persoon die de politieke partij vertegenwoordigt moet uiterlijk de 25ste van de derde maand voorafgaand aan de verkiezingsmaand een aangetekend schrijven richten aan de burgemeester en zich er schriftelijk toe verbinden een kandidatenlijst voor een van de verkiezingen voor te dragen om de kiezerslijst aan te vragen.

De gemeente moet kosteloos twee exemplaren van de kiezerslijst afgeven. Afgifte van bijkomende exemplaren geschiedt tegen betaling, tegen een prijs vastgesteld door het CBS. Indien een politieke partij geen kandidatenlijst voordraagt, kan zij van de kiezerslijst geen gebruik meer maken, ook niet voor verkiezingsdoeleinden, op straffe van de in artikel 197bis vastgestelde sancties.

Ook elke kandidaat kan tegen betaling van de kostprijs exemplaren of afschriften van de kiezerslijst krijgen. Hij/zij zal ook een aangetekend schrijven richten aan de gemeente. Indien de aanvrager later van de kandidatenlijst wordt geschrapt, mag hij van de kiezerslijst geen gebruik meer maken, op straffe van de in artikel 197bis vastgestelde sancties.

De personen die de kiezerslijsten ontvangen, mogen deze niet meedelen aan derden. De exemplaren of afschriften van de kiezerslijsten mogen enkel gebruikt worden voor verkiezingsdoeleinden, inbegrepen buiten de periode die tussen de datum van afgifte van de lijst en de datum van de verkiezing valt.

De sancties in artikel 197bis van het Kieswetboek zijn: een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar en met geldboete van duizend frank tot twintigduizend frank of met slechts één van die straffen.

Motivering

De kiezerslijst kan, afhankelijk van het soort verkiezingen en daarop toepasselijke wetgeving, in digitale vorm kosteloos afgeleverd worden:

  • zowel aan de indieners van een kandidatenlijst voor de verkiezing in de gemeente of in het provinciedistrict waarin de gemeente gelegen is, als aan de kandidaten die op deze lijsten voorkomen (LPKD).
  • zowel aan de degenen die optreden voor een politieke partij als aan degenen die als kandidaat zijn voorgedragen (Algemeen Kieswetboek).
Publieke stemming
Aanwezig: Kris Swinnen, Jo Roggen, Chris Jamar, Nadia Najem, Roland Strouven, Elke Allard, Marcel Andries, Ingrid Claes, Bart Vlayen, Germain Vandezande, Kevin Huybrechts, Rita Soetaerts, Stijn Doms, Danny Ruysen, Tony Jacobs, Katrien Weckx, Herman Stiers
Voorstanders: Kris Swinnen, Jo Roggen, Chris Jamar, Nadia Najem, Roland Strouven, Elke Allard, Marcel Andries, Ingrid Claes, Bart Vlayen, Germain Vandezande, Kevin Huybrechts, Rita Soetaerts, Stijn Doms, Danny Ruysen, Tony Jacobs, Katrien Weckx
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

Artikel 1.

De kiezerslijst in digitale vorm kosteloos af te leveren wanneer voldaan aan de vereisten zoals opgenomen in de geldende wetgeving volgens het soort verkiezing voor dewelke de kiezerslijst wordt gevraagd.

Artikel 2.

Afschrift van deze beslissing zal via het digitaal loket overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.